• Keihard de goedkoopste van NL/BE
 • Professionele legservice
 • Showroom met ruim 1200 vloeren
 • Binnen 48 uur in huis

NIEUWS, TRENDS | 07-11-2018

Hoe leg u een PVC vloer?

Hoe leg je PVC vloeren

Zelf een PVC vloer leggen? Bij het leggen van een PVC vloer moet u op bepaalde punten letten. In deze blog leest u wat deze punten zijn. Stap voor stap wordt in dit artikel uitgelegd hoe u een PVC vloer moet leggen.

Voordat u begint met het leggen van een PVC vloer

Voordat u de PVC vloer gaat aanschaffen is het handig om een schets te maken van de ruimte waar de vloer komt te liggen. Houd hierbij goed rekening met eventuele afwijkingen in de ruimte. Bedenk van tevoren in welk patroon u de vloer wilt leggen; dit kan gevolgen hebben voor de hoeveelheid vierkante meters die u nodig heeft.

Zorg daarnaast dat u alle afmetingen correct noteert. Het is aan te raden om 10% meer m2 aan te schaffen dan nodig. Dit is nodig voor eventuele beschadigingen of verspilling door bijvoorbeeld het verkeerd snijden van de stroken. Kijk goed hoeveel m2 er in een pak zit en bereken daarna goed hoeveel pakken u nodig heeft.

Bovendien is het verstandig om de stroken, net als bij laminaat, 48 uur van tevoren uit de verpakking te halen en leg ze in de ruimte waar u de vloer wilt gaan leggen. Zorg dat de kamertemperatuur minimaal 18°C is; dan acclimatiseert de vloer het beste. Ook tijdens het leggen van de vloer moet u ervoor zorgen dat de kamertemperatuur minimaal 18°C is. Heeft u vloerverwarming? Doe deze dan ook 48 uur van tevoren uit. Leg het juiste gereedschap klaar: een potlood, stanleymes, meetlat, rolmaat en winkelhaak.

Gebruik een ondervloer

Zorg ervoor dat de vloer geëgaliseerd en stofvrij is voordat u begint met het leggen van de PVC vloer. Als u een betonnen ondergrond heeft, kunt u met behulp van egaliseercement de vloer egaliseren. Voor extra geluiddemping, egalisatie en warmte-isolatie kunt u een ondervloer tussen de ondergrond en het PVC leggen.

Een PVC vloer leggen: stap voor stap

Zorg dat de ruimte rond de 18°C is en de luchtvochtigheidsgraad niet hoger dan 70%. Te lage temperaturen en/of een te hoge luchtvochtigheidsgraad zorgen voor een moeilijke verwerking en een slechte binding van de lijm. Vermijd direct zonlicht tijdens het leggen. Ook na het leggen moet de vloer nog niet te veel aan zonlicht blootgesteld worden zodat het PVC kan inwerken op de lijm. Het is beter om PVC te verlijmen. In ruimtes waar veel gelopen wordt zorgt dit namelijk voor een langere levensduur. Een klik PVC vloer en een normale PVC vloer leggen gaat op verschillende manieren.

Plak PVC vloer leggen:

Een plak PVC vloer leggen is niet voor iedereen weggelegd, maar als u onze stappen volgt komt u al een heel eind. 

Stap 1: Legt u de vloer in een ruimte met meerdere hoeken, begin dan met het uitsnijden van het breedste en langste stuk. Vervolgens laat u het PVC één uur uitgerold rusten voordat u verder gaat.

Stap 2: Hierna kunt u de uitsnijdingen bij de deuren, dorpels en naden maken. Snijd de stroken altijd iets ruimer, mocht u namelijk twijfelen over de afmeting is het beter iets ruimer te snijden. Zorg ervoor dat u geen naden krijgt op plekken waar u veel loopt.

Het verlijmen van de vloer gaat als volgt:

 • Voorzie de helft van de ondervloer van lijm.
 • Leg de strook PVC op de ondervloer en druk het goed aan.
 • Neem nu de losse helft en vouw deze licht dubbel over de al vastgelijmde helft heen
 • Voorzie de andere helft van de ondervloer van lijm
 • Druk vervolgens de vloer stevig aan

Klik PVC vloer leggen:

Een klik PVC vloer leggen hoeft niet moeilijk te zijn, volg ons stappenplan hieronder en het is zo gelukt.

 • Stap 1: Begin in de hoek van de kamer aan uw linkerkant, met de groef naar de muur en werk van links naar rechts. Laat rondom het gelegde PVC een uitzettingsvoeg van 1 cm vrij.
 • Stap 2: Laat een speling van 4 tot 5 mm tussen de stroken en de muren van de ruimte. Kijk ook even op de verpakking wat daarop aangeven wordt.
 • Stap 3: Om een volgende strook tegen de ander aan te plaatsen houd u de strook een beetje schuin om de groef onder de lip te steken, vervolgens legt u de strook plat.
 • Stap 4: Pak een stukje vloer en een zachte hamer om de strook goed vast te maken. Plaats het stukje strook in de zojuist gelegde strook en sla met de zachte hamer tegen het stukje vloer. Hiermee zorgt u ervoor dat de zojuist gelegde vloer goed vastzit.
 • Stap 5: Om de eerste strook van de volgende rij te leggen houd u de strook weer schuin, schuift u hem in de groef en legt u vervolgens de strook weer plat.

Nog een aantal tips:

 • Gebruik stroken uit verschillende verpakkingen bij het leggen. Hierdoor krijgt u het mooiste effect.
 • Bewaar altijd een paar stroken. Mocht een strook beschadigen of een permanente vlek hebben, dan kunt u die zo vervangen. 
 • Wit u ook vloerverwarming leggen? Dan raden we aan dit door een professional te doen.

Tips voor het onderhouden van de vloer

Naast een PVC vloer leggen is het onderhouden ervan belangrijk. Zorg ervoor dat de vloer goed onderhouden wordt, zodat u er zo lang mogelijk van kunt genieten. Gelukkig vergt de vloer weinig onderhoud. Om de vloer zo schoon en mooi mogelijk te houden geven wij u een aantal tips:

 • Plaats een goede deurmat bij de voordeur tegen inloop van vocht en vuil.
 • Plaats viltjes onder uw meubilair en verschuif geen zware meubelen.
 • Plaats zachte wieltjes onder uw bureaustoel.
 • Plaats plantenpotten die op de vloer staan op een plateau.
 • Dweil gemorste vloeistof zo snel mogelijk op.
 • Het is belangrijk om overbelichting en hitte te vermijden. Houd hier rekening mee door bijvoorbeeld zonneschermen of rolluiken te gebruiken.
Het dagelijks onderhoud kunt u doen met een dweil of stofzuiger met een zachte borstelmond. Dweil een keer per week de vloer met lauw water en een geschikt reinigingsmiddel.

Kijk voor de juiste dosering naar de gebruiksaanwijzing van het reinigingsmiddel.

Lijkt een PVC vloer leggen u toch te moeilijk en wilt u het liever door een professional laten doen? Dat kan! Bij Luxury Floors ontzorgen wij u graag.

Bekijk hier meer informatie om een PVC te laten leggen.