• Keihard de goedkoopste van NL/BE
  • Professionele legservice
  • Showroom met ruim 1200 vloeren
  • Binnen 48 uur in huis

NIEUWS, TRENDS | 09-06-2024

Hoe leg u een PVC vloer?

Hoe leg je PVC vloeren

Hoe leg je een PVC vloer?

Heb je jouw perfecte PVC vloer aangeschaft en wil je deze vloer zelf gaan leggen? Met deze handige tips gaat dat zeker lukken! In dit artikel lees je wat je nodig hebt voor het leggen van een PVC vloer, waar je op moet letten en vind je het stappenplan voor het leggen van zowel een PVC klik-vloer als een verlijmde PVC vloer.

Voorbereidingen bij leggen van een PVC vloer

Tref goede voorbereidingen voordat je aan de slag gaat met het leggen van jouw PVC vloer. Op die manier kun je snel en efficiënt werken en voorkom je dat je bijvoorbeeld PVC planken tekortkomt.
  • Heb je de oppervlakte van de ruimte berekend en exact die hoeveelheid m2 PVC gekocht? Dan kun je bedrogen uitkomen. Bij het leggen van de vloer heb je namelijk altijd te maken met verspilling en snijverlies. Koop daarom altijd 10% extra, zodat je jouw gewenste ruimte helemaal kunt bekleden met PVC. Ga je jouw vloer in visgraatmotief leggen, houd dan rekening met snijverlies van 15%.  
  •  Een van de kenmerken van PVC is dat de planken erg dun zijn. Hierdoor is een egale basisvloer van groot belang. Bij een betonvloer kun je egaliseercement gebruiken om de vloer te egaliseren. Voordat je PVC gaat leggen moet de ondervloer vlak, droog en schoon zijn. Heb je klik-PVC en wil je een extra isolerende of dempende werking van de vloer, dan is het aan te raden op op de basisvloer een ondervloer te leggen. Ook hierbij is het van belang dat de ondervloer egaal is. Je wilt natuurlijk geen oneffenheden in jouw PVC vloer terugzien.   
  •  Haal het PVC 48 uren voordat je de vloer gaat leggen uit de verpakking, en leg het op de basis- of ondervloer, zodat het materiaal kan acclimatiseren. Bij een kamertemperatuur van 18 graden en luchtvochtigheid van maximaal 70% acclimatiseert de PVC vloer het best. Op deze manier zorg je ervoor dat de planken soepel en hanteerbaar en gaat jouw splinternieuwe PVC vloer niet bol staan.  Vergeet de plinten niet! Omdat je bij klik-PVC rekening moet houden met de werking van de vloer, ontstaat er een kleine ruimte tussen de vloer en de muur. Wanneer je PVC vloer erin ligt, werk je de vloer af met plinten, zodat de ruimte niet meer zichtbaar is. Bij plak-PVC heb je geen plinten nodig, omdat je dit strak tegen de muur kunt leggen. Mocht je de vloer wel af willen werken met een mooie, staande muurplint, dan kan dat natuurlijk.

Stap 1. Welk gereedschap heb je nodig voor het leggen van PVC?

Voordat je echt kunt beginnen met het leggen van klik- of plak-PVC, is het nodig om de juiste gereedschappen in huis te halen. Welke materialen en welk gereedschap je nodig hebt?
  • Een scherp (stanley)mes voor het op maat snijden van het PVC.  
  •  Een decoupeerzaag voor het zagen van lastige hoekjes en obstakels.  
  •  Een potlood voor het markeren van zaag- en snijlijnen.  
  •  Een winkelhaak en duimstok voor het afmeten van het PVC. Wanneer je het PVC goed afmeet en snijdt, voorkom je verlies van de planken. En natuurlijk zorgt het voor een nette uitstraling van jouw vloer.  
  •  Heeft de ruimte niet-haakse hoeken, dan is een zwaaihaak erg handig zijn voor het aftekenen.  
  •  Bij lastige hoekjes en vormen kan een profielmal uitkomst bieden voor het aftekenen van de snijlijn.  
  •  Afstandhouders (bij klik-PVC) om de gewenste afstand tussen de muur en het PVC te behouden.  
  •  Een rubberen hamer of een trekijzer om de stroken goed aan elkaar vast te maken.  
  •  Een plintenschaar (bij klik-PVC) voor het op maat knippen van de plakplinten.  
 
Heb je alle benodigde gereedschappen en materialen bij de hand, dan is het tijd voor het echte werk, namelijk de PVC vloer leggen!

Stap 2. Hoe begin je met het leggen van een PVC vloer?

In deze stap maken we onderscheid tussen een plak-PVC vloer, klik-PVC vloer en een vloer met visgraatpatroon. Alle vloeren hebben namelijk op sommige punten een andere manier van leggen.

Het leggen van klik-PVC

Allereerst is het belangrijk dat je de afstandhouders plaatst, zodat je speling hebt tussen de muur en de PVC vloer. De gewenste afstand is tussen de 7 en 10 mm. Daarna kun je beginnen met het leggen van de eerste strook. Begin in de hoek van de kamer, met de groef naar de muur. Ons advies is om de PVC vloer in de richting van de belangrijkste lichtbron (bijvoorbeeld het raam) te leggen. Zo creëer je het mooiste en meest natuurlijke effect.

Het leggen van plak-PVC

Bij plak-PVC is het erg belangrijk dat de vloer tijdens en net na het leggen niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Op die manier kan de lijm goed hechten aan de PVC vloer. Doe de gordijnen dicht dus. Het grote voordeel bij plak-PVC is dat je de vloer in elk gewenst patroon kunt leggen, omdat je gebonden bent aan een legrichting. Toch raden wij je aan om, net als bij het leggen van plak-PVC, in de hoek te beginnen en de stroken in de richting van de belangrijkste lichtbron te leggen. Plak-PVC kun je strak tegen de muur leggen. Je hebt dus geen afstandhouders en plinten nodig!

Het leggen van een visgraatpatroon

Wil je jouw PVC leggen in een visgraatpatroon, dan is het leggen van de eerste stoken net even anders dan hiervoor benoemd. Teken eerst de hartlijn (rechte lijn) in het midden van de ruimte. Daarna maak je zogenoemde startdriehoeken met de A en B stroken. Je snijdt het patroon tot een driehoek en legt de lange zijde van de driehoek richting de muur. De punt van de middelste driehoek leg je op de hartlijn.

Stap 3. De eerste strook leggen van PVC vloer

Voor een mooi en strak eindresultaat is het belangrijk dat de eerste rij PVC er goed in ligt. Neem dus even de tijd voor het leggen van de eerste stook. Tijdens het leggen van je PVC vloer, zul je de stroken op maat moeten snijden. Omdat PVC erg dun is, kun je het eenvoudig op maat snijden met behulp van een (stanley)mes. Snijd de planken altijd af met de bovenkant van de plank naar boven gericht.

De eerste strook plak- en klik-PVC

Heb je de stroken op maat gesneden, dan kun je beginnen met leggen. Bij klik-PVC klik je de kopse kanten in elkaar. Begin schuin met het insteken van de plank en eindig plat. Daarna kun je de rubberen hamer of het trekijzer gebruiken om de stroken goed aan elkaar vast te maken. Bij plak-PVC kun je de stroken rechtstreeks op de ondergrond of op de vloerverwarming verlijmen. Breng de lijm aan op de ondervloer en smeer de lijm goed uit. Vervolgens leg je de PVC stroken op de juiste plaats en druk je ze even aan.

Stap 4. De tweede strook van je PVC vloer

Nu de eerste strook er strak in ligt, kun je beginnen met de tweede strook. Begin met leggen van de tweede strook in dezelfde hoek als de eerste strook. Voor een speels effect begin je met het reststuk van de ingekorte plank van de eerste rij. Zo verspringt het patroon van de vloer automatisch. Op deze manier bekleed je de rest van de ruimte met laminaat. Nog een tip van ons: gebruik planken uit verschillende verpakkingen, zodat een eventueel kleurverschil niet opvalt.

Stap 5. Leidingen, obstakels en lastige hoeken bij PVC leggen

Tijdens het leggen van PVC ontkom je vaak niet aan leidingen en lastige hoekjes. Gebruik je gereedschap zoals de winkelhaak, zwaaihaak of profielmal voor het aftekenen. Indien je klik-PVC hebt, dien je bij het aftekenen en zagen ook rekening te houden met de speling van 7 tot 10 mm. Na het op maat zagen van de plank met een decoupeerzaag, kun je de afstandhouders (bij klik-PVC) en de plank plaatsen.

Stap 6. De laatste strook bij leggen van PVC

Je bent er bijna! Alleen de laatste strook nog! Bij de laatste strook moeten de planken vaak in de lengte worden gezaagd. Om de exacte afmeting te weten, leg je een plank precies op de een-na-laatste rij. Daar leg je weer een plank bovenop. Deze bovenste plank schuif je tegen de muur. Nu kun je de plank aftekenen langs de rand van de bovenste plank en vervolgens zaag je het PVC op maat met de decoupeerzaag. Nu kun je de laatste rij van jouw PVC vloer leggen. Trek de planken na het leggen eventueel nog aan met het trekijzer, voor een stevig resultaat.

Stap 7. Plinten en verzwaren van de vloer

Bij de laatste stap is er verschil tussen plak- en klik-PVC. Omdat je bij klik-PVC steeds afstandhouders hebt gebruikt, zit er ruimte tussen de muur en de vloer. Deze ruimte dek je af met plinten. Ook geven plinten de vloer een strakke uitstraling. Knip met de plintenschaar de plakplinten op maat en plak ze op de vloer. Bij plak-PVC is het van belang dat je de vloer verzwaard, zodat de vloer goed hecht aan de ondergrond. Zorg ervoor dat de vloer nog niet wordt blootgesteld aan zonlicht, in verband met de werking van de lijm.

PVC vloer laten leggen?

Zie je het na de hiervoor genoemde stappen toch niet zitten om zelf PVC te leggen, dan kun je ervoor kiezen een professional in te schakelen. Door het leggen van de PVC vloer uit te besteden, weet je zeker dat het eindresultaat naar wens is. Daarnaast scheelt het jou een hoop tijd wanneer je ervoor kiest de PVC vloer te laten leggen. Vraag bij ons naar de mogelijkheden. Wij ontzorgen je graag.