• Keihard de goedkoopste van NL/BE
 • Professionele legservice
 • Showroom met ruim 1200 vloeren
 • Binnen 48 uur in huis

NIEUWS, TRENDS | 06-07-2020

Hoe leg je laminaat?

HOE LEG JE LAMINAAT LUXURY FLOORS

Ga je laminaat leggen? Een laminaatvloer is praktisch, stijlvol, duurzaam en goed betaalbaar. Bovendien is het leggen ervan helemaal niet zo moeilijk, als je maar weet hoe het moet en de juiste materialen en gereedschappen in huis hebt. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je een laminaatvloer legt, inclusief handige tips. Voor je het weet ligt er in jouw woning een prachtige vloer!

Voordat je begint met kliklaminaat leggen

Voordat je start met laminaat leggen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

 • Koop iets meer laminaat dan je eigenlijk nodig hebt. Bij het leggen van laminaat heb je namelijk altijd te maken met snijverlies. Houd rekening met een percentage van 10%. Ga je jouw vloer in visgraatpatroon leggen, houd dan rekening met snijverlies van ongeveer 15%.
 • Laat je gekochte laminaat eerst 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar je het gaat leggen. De lamellen kunnen namelijk gaan uitzetten als er sprake is van temperatuurverschil. Een vloer die bol staat wil je natuurlijk voorkomen.
 • Koop een ondervloer! Een ondervloer beschermt het laminaat tegen vocht, verhelpt hoogteverschillen in de basisvloer en werkt warmte- en geluidsisolerend. Het leggen van de ondervloer kost wellicht meer tijd dan je denkt, maar dit hangt ook af van het type ondervloer dat je kiest.
 • Vergeet de plinten niet. De plinten maken jouw laminaatvloer helemaal af, maar deze worden vaak vergeten, of op de to-do lijst gezet voor later. Dit is echt zonde, want het kost helemaal niet veel tijd. Schaf daarom ook gelijk bijpassende plinten aan wanneer je jouw laminaat koopt.

Stap 1. Benodigd gereedschap voor leggen van laminaat

Heb je het laminaat, de ondervloer en de plinten in huis, dan kan het leggen van kliklaminaat bijna beginnen! Een goede voorbereiding is het halve werk. Leg daarom het gereedschap alvast klaar voordat je begint met laminaat leggen. Welke materialen je precies nodig hebt?

 • Een potlood voor het markeren van de zaaglijnen.
 • Een winkelhaak en duimstok voor het afmeten van het laminaat. Door het laminaat goed op te meten en af te snijden, voorkom je verlies van de planken. Ook zorgen rechte planken natuurlijk voor een nette uitstraling.
 • Een zwaaihaak voor het aftekenen van niet-haakse hoeken.
 • Een profielmal voor het aftekenen van lastige vormen (bijvoorbeeld rondom leidingen).
 • Een plintenschaar voor het afknippen van de plinten.
 • Onmisbaar gereedschap bij het leggen van laminaat is een decoupeerzaag en/of laminaatsnijder voor het op maat zagen/snijden van het laminaat. Ga je laminaat leggen in een ruimte met bochten, of is het nodig om de planken in de lengte te zagen, dan is een decoupeerzaag onmisbaar. Houd er wel rekening mee dat je met een decoupeerzaag de toplaag van het laminaat sneller beschadigt dan met een laminaatsnijder. Voor het snijden van kleine afmetingen volstaat een laminaatsnijder. Ook komt er geen stof vrij bij het snijden van het laminaat.
 • Een legset voor het leggen van laminaat. Deze gereedschap set bestaat uit een trekijzer, hamer, aanslagblokje en afstandblokjes. Met deze materialen kun je het laminaat strak en stevig leggen, de juiste afstand tot de muur behouden en zorg je ervoor dat de verbindingen niet beschadigen tijdens het leggen.
Heb je alle benodigdheden in huis en ligt het bovenstaande gereedschap binnen handbereik, dan ben je eigenlijk klaar om te beginnen met het leggen van laminaat. Voor je eigen veiligheid kan het nog handig zijn om een veiligheidsbril en handschoenen te dragen. Ook kan het prettig zijn om een kussentje te pakken, omdat je waarschijnlijk veel op je knieën zit tijdens het leggen van de vloer.

Stap 2. Hoe begin je met laminaat leggen?

Begin met het plaatsen van afstandhouders

Alle begin is moeilijk. Dat geldt ook voor het leggen van laminaat. Waar begin je? Waar leg je de eerste plank? Begin je in de hoek, of juist in het midden van de kamer met het leggen van laminaat? Voor het zover is, is het belangrijk om de afstandhouders te plaatsen. De afstandhouders zorgen ervoor dat het laminaat speling heeft. Dit is nodig omdat het laminaat door temperatuurverschillen gaat uitzetten en krimpen. Wij adviseren een afstand aan te houden tussen de 10 en 15 mm.

Waar begin je met het leggen van laminaat?

Wil je jouw laminaat evenwijdig aan de muur laten lopen (in rechte stroken), dan begin je in de linkerhoek van de langste muur. Je kunt ervoor kiezen het laminaat in de lengte of in de breedte van de ruimte te leggen. Onze tip: leg het laminaat in de richting van de belangrijkste lichtbron (bijvoorbeeld het grootste raam). Op deze manier krijg je het mooiste en meest natuurlijke effect.

Waar begin je met leggen van een visgraatpatroon?

Bij het leggen van een visgraatpatroon begin je met het trekken van de hartlijn. Dit is een rechte lijn in het midden van de ruimte. Daarna maak je zogenoemde startdriehoeken met de A en B stroken. Je snijdt het patroon tot een driehoek en legt de lange zijde van de driehoek richting de muur. De punt van de middelste driehoek leg je op de hartlijn.

Stap 3. Het leggen van de eerste banen kliklaminaat

Het leggen van de eerste banen is het moeilijkst, maar ook het belangrijkst! Wanneer je de juiste hoek hebt uitgekozen en je de juiste afstand tot de muur hebt (zie stap 2), is het tijd voor het leggen van de eerste strook. Heb je kliklaminaat met groef- en meszijde, dan leg je de groefzijde naar de muur. Vervolgens klik je de volgende plank op de meszijde (kopse kant). Voor een strak en stevig resultaat, kun je eventueel het trekijzer of de hamer en het aanslagblokje gebruiken. Wees wel voorzichtig, want je wilt je laminaat natuurlijk niet beschadigen. Het allerbelangrijkste is dat je de tijd neemt voor het leggen van de eerste banen voor een optimaal resultaat! Ligt de eerste strook er goed in, dan is het een kwestie van afmaken.

Stap 4. Vast of wild verband kliklaminaat

Als de eerste strook er goed in ligt, kun je gaan spelen met het patroon. Bedenk van tevoren al welk patroon je wilt leggen. Bij het leggen van de eerste strook, moet je meestal de laatste plank inkorten om de plank passend te maken. Een laminaatsnijder is hiervoor natuurlijk ideaal! Met het stuk laminaat dat je over hebt, kun je de tweede baan aanleggen. Ook hierbij begin je weer in de linkerhoek. Op die manier ontstaat een wild verband, wat een natuurlijk en speels effect geeft. Wil je jouw laminaat in een vast patroon leggen, zorg er dan voor dat het reststuk steeds even lang is. Dit zorgt voor een strakke uitstraling van jouw laminaatvloer. Voor het creëren van een natuurlijk effect adviseren wij planken uit verschillende pakken te gebruiken. Zo valt eventueel kleurverschil tussen de planken minder op.

Stap 5. Laminaat leggen in lastige hoeken

Ga je laminaat leggen in een vierkante en compleet lege ruimte, dan kun je vaak de klus best snel klaren. Maar iedere ruimte heeft wel lastige hoeken of leidingen waar je het kliklaminaat omheen moet leggen. Met een profielmal kun je zulke lastige vormen aftekenen. Om de planken vervolgens op laminaat te zagen, is een decoupeerzaag aan te raden. Vergeet niet om de plank ondersteboven te leggen en een fijne zaag te gebruiken. Op die manier voorkom je dat het laminaat beschadigt en is het eindresultaat strak en net. Heb je niet-haakse hoeken, dan kun je een zwaaihaak gebruiken voor het aftekenen. Daarna kun je de hoek afsnijden met de laminaatsnijder. Dat scheelt een hoop stof en werkt vaak sneller dan een decoupeerzaag.

Stap 6. De laatste baan kliklaminaat leggen

Ben je aan het einde van de ruimte aangekomen, dan ontkom je er niet aan om de lamellen ook in de lengte door te zagen. Hiervoor is de decoupeerzaag vaak de beste optie, omdat de laminaatsnijder niet groot genoeg is om de gehele lengte door te snijden. Houd er hier ook weer rekening mee dat je bij de muren een stukje ruimte overhoudt zodat de vloer de ruimte heeft om uit te zetten. Met behulp van een trekijzer (ook wel slagijzer genoemd) kun je de laatste baan goed bevestigen aan de voorgaande.

Stap 7. Ligt het laminaat erin?

Tijd voor de plinten! Gefeliciteerd, het laminaat ligt erin! Wat nu nog rest is het leggen van plinten. Hiervoor heb je de keuze uit opstaande plinten of platte (plak)plinten. Wil je de plinten zelf leggen? Ook dit is niet moeilijk. Zeker niet als je plakplinten gebruikt en met een plintenschaar de hoeken precies in 45 graden knipt. Vervolgens kun je de plinten op de vloer plakken, en is de klus zo geklaard!

Hoelang duurt laminaat leggen?

Over het algemeen is laminaat leggen niet heel moeilijk en hoeft het niet heel lang te duren, maar dat is helemaal afhankelijk van de situatie. Hoe veel tijd je kwijt bent aan het leggen van het laminaat hangt natuurlijk af van de grootte van de ruimte. Een laminaatvloer leggen hoeft niet veel tijd te kosten als het om een rechte, lege, vierkante ruimte gaat. Is de ruimte voorzien van bochten en niet-haakse hoeken, dan moet je gaan zagen. Dit kost meer tijd dan wanneer je alles op maat kunt snijden met een laminaatsnijder. De duur van het leggen van een laminaatvloer hangt ook af van hoelang het duurt voordat je de eerste strook erin hebt liggen. Wel is het van belang om hier de tijd voor te nemen. Als de eerste strook niet goed ligt, loop je de kans dat je halverwege weer helemaal opnieuw moet beginnen. Dat kost natuurlijk ontzettend veel tijd en wil je voorkomen! Ook is het patroon een belangrijke factor als het gaat om tijd. Het leggen van een visgraatvloer duurt langer dan wanneer je de planken parallel aan de muur legt. Ook de afmetingen van de planken spelen mee. Hoe langer en breder de plank, hoe meer meters je natuurlijk kunt maken in een korte tijd. Om tijdbesparend te werk te gaan, is het handig om het laminaat met z’n tweeën te leggen. Zo kun je de taken verdelen en ben je sneller klaar met het leggen van het laminaat.

Laminaat laten leggen?

Zoals je hierboven kunt lezen, kan het leggen van laminaat een tijdrovende klus zijn. Ook is het belangrijk dat je nauwkeurig te werk gaat. Zie je het toch niet zitten om zelf laminaat te leggen? Besteed het laminaat leggen uit aan een professional! Door het laminaat te laten leggen, weet je zeker dat de vloer er goed in ligt. Ben je op zoek naar een professional die het laminaat voor jou legt? Wij nemen je deze klus graag uit handen. Vraag gerust naar de mogelijkheden om ;laminaat te laten leggen.