• Keihard de goedkoopste van NL/BE
  • Professionele legservice
  • Showroom met ruim 1200 vloeren
  • Binnen 48 uur in huis

NIEUWS, TRENDS | 13-07-2023

Vloer egaliseren in 3 stappen

Tips voor egaliseren vloer Luxury Floors
Je bent vast weleens een ruimte binnengestapt waarbij je het gevoel had dat de vloer afliep. Een ongelijke vloer merk je snel op en kan de ruimte erg verstoren. Voordat je dus een vloer gaat bekleden met een topvloer zoals laminaatPVChout of keramische tegels, is het ontzettend belangrijk dat de ondervloer egaal is. Als de vloer ongelijk of niet effen is, is de kans groot dat jouw nieuwe topvloer niet heel lang meegaat, doordat er bijvoorbeeld vochtproblemen ontstaan. Ook kan de topvloer gaan kraken, scheuren of zelfs breken. Door de dekvloer te egaliseren creëer je een stabiele, vlakke ondergrond waarop je jouw topvloer kunt leggen.

Zelf de vloer egaliseren in 3 stappen

Wil je zelf jouw vloer egaliseren? Dat kan best een hele klus zijn. Er zijn verschillende manieren om een ongelijke of oneffen vloer te egaliseren. Hoe je de vloer egaliseert en hoe lastig het is om jouw vloer te egaliseren, hangt af van de mate van ongelijkheid. Hieronder beschrijven we drie stappen, waarbij we beginnen met een vloer met een groot niveauverschil. Is jouw vloer redelijk egaal, dan kun je eventueel de eerste 2 stappen overslaan.

Stap 1. Egalisatiekorrels voor grote niveauverschillen in jouw vloer

Loopt de vloer erg scheef en is het niveauverschil van de vloer 0,5 centimeter of meer, dan moet je egalisatiekorrels gebruiken. Deze korrels vullen holle ruimtes en hoogteverschillen in de vloer makkelijk op. Heb je de vloer geëgaliseerd met egalisatiekorrels, dan kun je de vloer vervolgens vlak maken met spaanplaten of multiplex. Dat lees je in de volgende stap.

Stap 2. Oneffenheden wegwerken met multiplex of spaanplaten

Is het niveauverschil van de vloer 0,5 centimeter of minder, dan kun je naar andere methodes gaan kijken. Holle of bolle houten vloeren (die vooral voorkomen in oudere huizen), of schuine, oneffen betonvloeren kun je vlak maken met multiplex- of spaanplaten. Wij adviseren platen van 12 mm dik. Voordat je deze multiplex- of spaanplaten legt, is het (bij een ondervloer van beton) van belang dat je kleine oneffenheden wegsteekt en opvult met egaliseercement. Bij ondervloeren van hout is het van belang dat je spijkers en andere uitstekende oneffenheden weghaalt en de bewegende vloerdelen extra vastschroeft. Schroef ook de multiplex- of spaanplaten goed vast en kit de kieren goed af, zodat het egalisatiemiddel (zie stap 3) niet door de vloer heen lekt. 

Stap 3. Vloer egaliseren met zelf nivellerende middelen

Nadat je de vloer hebt bedekt met multiplex- of spaanplaten kun je de vloer verder egaliseren met ondervloerplaten (komen we later op terug), egalisatiemortel of egaline. Egaline bestaat uit cement en kunsthars en is vloeibaar, geschikt voor dunne lagen en heeft het een kortere droogtijd dan egalisatiemortel. De structuur van egalisatiemortel is iets minder vloeibaar, en meer smeerbaar. Egaline en egalisatiemortel zijn beide zelf nivellerende middelen, mits de vloer waarop het wordt aangebracht niet te ongelijk of oneffen is. Nadat je het egalisatiemiddel hebt aangemaakt, giet je het uit over de vloer. Verdeel de egaline of egalisatiemortel gelijkmatig, zodat het middel langzaam uitloopt over de ondergrond. Mocht het nodig zijn, dan kun je eventueel een lijmkam of vloerspaan gebruiken om het egalisatiemiddel verder uit te smeren.

Wat is egaline?

We benoemden het zelf nivellerende middel egaline net al in stap 3, maar graag leggen we nog iets meer uit over dit zeer populaire middel voor het egaliseren van vloeren. Egaline is namelijk niet alleen geschikt voor houten ondervloeren, maar is ook geschikt voor andere ondergronden. Eigenlijk kan egaline toegepast worden op alle ondergronden (zoals beton of tegels), zolang deze ondergrond voldoende stabiel en goed afgesloten is, zodat de vloeistof er niet doorheen lekt. Egaline is dus ook geschikt voor het egaliseren van een betonvloer of een tegelvloer.

Is egaline geschikt als topvloer?

Nadat de vloer helemaal egaal is gemaakt, kun je de vloer afwerken met een eindvloer of topvloer zoals tegels, laminaat of PVC. Je kunt er ook voor kiezen om het egalisatiemortel of de egaline als topvloer te houden. De egalisatie wordt de vloer zelf en geeft (door de betonlook) jouw interieur een industriële uitstraling. Wil je egaline als afwerkvloer gebruiken, lees je dan wel goed in over de criteria waaraan de egaline moet voldoen. Egaline kun je bijvoorbeeld niet onbehandeld als eindvloer gebruiken en ook de hardheidsklasse van egaline is een factor om rekening mee te houden. Na het aanbrengen en uitharden van de egaline moet je de vloer goed schuren en vervolgens behandelen met een coating. Hoewel egaline in eerste instantie dus bedoeld is om ondervloeren te egaliseren, is het momenteel ook erg populair als topvloer vanwege de stijlvolle betonlook.

Wat is de droogtijd van egaline?

De droogtijd van de egaline is afhankelijk van allerlei factoren, waaronder de soort egaline, de soort ondervloer en de dikte van de egalinelaag. De droogtijden lopen uiteen van 12 tot 48 uren. Een vuistregel voor het berekenen van de droogtijd (in uren) is de dikte (in mm) van de vloer maal 12. Je kunt dus stellen dat de droogtijd van 1 mm egaline 12 uren bedraagt. Toch adviseren wij je voor de veilige optie te gaan en iets langer te wachten, want; better safe than sorry.

Is egaline geschikt bij vloerverwarming?

Een vraag die ons vaak gesteld wordt gaat over egaline in combinatie met vloerverwarming. Ben je van plan vloerverwarming aan te leggen in jouw woning? Na het infrezen van de vloerverwarming dien je de vloer weer vlak te maken. Egaline is hiervoor zeer geschikt! Egaline is vloeibaar, flexibel en zelf nivellerend waardoor het een uitstekend middel is om jouw vloer met vloerverwarming weer egaal te maken. Let er wel op dat je de vloerverwarming pas twee weken na het aanbrengen van de egaline aanzet. De egaline heeft namelijk even tijd nodig om uit te harden.  

Ondervloerplaten voor egalisatie

Hoewel egaline een enorm populair middel is voor het egaliseren van de vloer, zijn er ook andere materialen voor het egaliseren van jouw vloer. Wil je een snellere en eenvoudigere oplossing voor het egaliseren van jouw vloer? Kies dan voor ondervloerplaten, in plaats van egaline. Enkele ondervloeren met een egaliserende werking ook geschikt voor het wegwerken van oneffenheden. Je brengt deze ondervloerplaat aan op de multiplex- of spaanplaat zoals benoemd in stap 2, of rechtstreeks op de dekvloer. Een voorbeeld van een egaliserende ondervloerplaat is de PPC Groene Ondervloerplaat. Deze ondervloer egaliseert oneffenheden tot 5 mm, is geschikt onder laminaat en parket en staat ook bekend als een drukvaste ondervloer. Een andere ondervloer, geschikt voor plak PVC, is de Jumpax Classic. Deze ondervloer vlakt oneffenheden tot 3 mm uit en maakt van jouw oude ondervloer een vlakke vloer! Wil je een milieuvriendelijke ondervloer, ga dan voor de Unifloor Redupax. Deze ondervloer egaliseert oneffenheden in jouw draagvloer tot 3 mm, is geschikt voor laminaat en heeft een hoge mate van thermische isolatie.

Meer informatie over het egaliseren van jouw vloer?

Wil je advies van een professional voor het egaliseren van jouw vloer? Kom eens langs bij Luxury Floors! Wij denken graag met jou mee en bespreken alle mogelijkheden op het gebied van vloeren en ondervloeren.