• Keihard de goedkoopste van NL/BE
  • Professionele legservice
  • Showroom met ruim 1200 vloeren
  • Binnen 48 uur in huis

NIEUWS, TRENDS | 12-08-2020

Welke ondervloer moet ik kiezen voor mijn laminaat

ondervloer voor laminaat

Heb je eenmaal besloten welke soort laminaat je wilt (laten) leggen in je woning? Dan moet je ook beslissen welke ondervloer je wilt hebben. Zonder ondervloer kun je immers geen laminaat leggen. Maar hoe weet je nu welke soort geschikt is voor jouw situatie? Veel mensen denken dat dit te maken heeft met het soort laminaat dat je gaat leggen, maar dat is een misverstand. Belangrijker is welke ondergrond de desbetreffende ruimte heeft.


Betonnen ondergrond

Ga je laminaat leggen op een ondergrond van beton? Kies dan voor een ondervloer die vochtwerend is. Dit is met name van belang voor nieuwbouwwoningen of ruimtes op de begane grond.

Houten ondergrond

Ga je laminaat leggen op een vaste houten vloer, dan is het aan te raden om ondervloerplaten te gebruiken. Deze werken namelijk sterk egaliserend en geluiddempend en zijn goed bestand tegen de druk van de topvloer.

Ondervloer voor je appartement

Woon je in een flat of appartement? Dan moet je ervoor zorgen dat je vloer voldoende geluiddempend is. Hier zijn wettelijke eisen voor. Zo moet je een TNO gecertificeerde ondervloer hebben die een geluidsreductie biedt van tenminste 10 decibel. Ook voor je eigen woongenot is dit aan te raden: niemand zit te wachten op een verstoorde relatie met de onderburen.

Laminaat en vloerverwarming

Heb je een vloer met vloerverwarming, dan is het weer een ander verhaal. Niet iedere ondervloer is namelijk hiervoor geschikt. Sommige ondervloeren isoleren de vloerverwarming waardoor het effect ervan verloren gaat. Anderen zijn juist niet goed bestand tegen de warmte die de vloerverwarming afgeeft. Kies daarom voor een ondervloer die speciaal gemaakt is om samen met vloerverwarming gebruikt te worden.

Controleer op oneffenheden

Voordat je begint is het ook nog belangrijk om de ondergrond te controleren op oneffenheden. Zijn die groter dan drie millimeter per lopende meter, dan moet je ze afslepen of plamuren. Soms krijg je niet alle oneffenheden weg. Kies in dat geval voor een egaliserende ondervloer.

Professioneel advies van Luxury Floors

Het kiezen van een ondervloer voor je laminaat hangt dus in veel gevallen af van je ondergrond en je woonsituatie. Ben je er niet zeker van welke ondervloer het meest geschikt is voor jou? Wij geven je graag professioneel advies.