• Keihard de goedkoopste van NL/BE
  • Professionele legservice
  • Showroom met ruim 1200 vloeren
  • Binnen 48 uur in huis

NIEUWS, TRENDS | 15-11-2023

Hoe leg je laminaat? Tips en technieken voor een strakke laminaatvloer

HOE LEG JE LAMINAAT LUXURY FLOORS

Een prachtig gelegde laminaatvloer is echt een toevoeging op jouw interieur en geeft jouw huis net die extra schoonheid die het verdient! Een strak gelegde laminaatvloer creëert een sfeervolle uitstraling en is duurzaam vanwege zijn lange levensduur. Is een laminaatvloer haastig en slordig geïnstalleerd, dan ontstaan er naar verloop van tijd problemen. Hierbij kun je denken aan krakende planken, spleten, en zelfs het kromtrekken van jouw laminaat. Het correct leggen van jouw laminaatvloer is daarom van belang om ongewenste verrassingen in de toekomst te voorkomen.

Tips voor de voorbereiding van het leggen van laminaat

Voordat je begint met het leggen van laminaat, is een grondige voorbereiding essentieel voor een succesvolle installatie. Hier zijn enkele belangrijke tips voor het leggen van laminaat:

  • Laminaat acclimatiseren: Laat je gekochte laminaat eerst 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar je het gaat leggen. De lamellen kunnen namelijk gaan krimpen of uitzetten als er sprake is van temperatuurverschil. Een vloer die bol staat wil je natuurlijk voorkomen.
  • Benodigdheden en gereedschap voor leggen van laminaat: Zorg dat je alle benodigde gereedschappen en materialen bij de hand hebt, zoals een laminaatsnijder en/of decoupeerzaag, meetlint, potlood, afstandhouders, trekijzer en een winkelhaak of duimstok. Voor je eigen veiligheid kan het nog handig zijn om een veiligheidsbril en handschoenen te dragen.
  • Laminaat op verschillende ondergronden: Het leggen van laminaat kan op diverse ondergronden, zoals vloerbedekking, bestaand laminaat, hout, tegels of beton. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, vlak en droog is voordat je begint met het leggen van jouw laminaatvloer.
  • Ondervloeren voor laminaat: Kies de juiste ondervloer om de levensduur van je laminaatvloer te verlengen en geluid te dempen. Lees hier wat de geschikte ondervloer is voor jouw situatie. 

Stap-voor-stap: Het leggen van laminaat

Nu je goed bent voorbereid, volgt hier een stap-voor-stap handleiding voor het leggen van laminaat:

  1. Waar beginnen met leggen van laminaat? Begin in een hoek van de kamer en werk naar de tegenoverliggende muur. Leg een afstandshouder langs de muren om ruimte voor de uitzetting van het laminaat te laten.
  2. Richting laminaat leggen: Wil je jouw laminaat evenwijdig aan de muur laten lopen (in rechte stroken), dan begin je in de linkerhoek van de langste muur. Je kunt ervoor kiezen het laminaat in de lengte of in de breedte van de ruimte te leggen. Onze tip: leg het laminaat in de richting van de belangrijkste lichtbron (bijvoorbeeld het grootste raam). Op deze manier krijg je het mooiste en meest natuurlijke effect.
  3. Laminaat snijden of zagen: Snij of zaag de planken indien nodig om het laatste stuk van de rij passend te maken. Zorg dat de gezaagde rand tegen de muur komt te liggen. Voor het op maat maken van rechte planken adviseren we je een laminaatsnijder te gebruiken. Hierdoor beschadigt het oppervlak van jouw laminaat minder snel dan wanneer je het laminaat zaagt. Is het nodig om kleine hoekjes uit je laminaat te halen, om bijvoorbeeld obstakels en lastige hoekjes te omzeilen, dan is een decoupeerzaag onmisbaar voor het op maat zagen van laminaat.
  4. Laminaat doorleggen: Wanneer meerdere ruimtes op elkaar aansluiten, is het mooi als hetzelfde laminaat in beide ruimtes ligt. Dit kun je doen door het laminaat door te leggen, zodat er een geheel ontstaat. Zorg ervoor dat je de planken stevig vergrendelt om te voorkomen dat de planken na verloop van tijd gaan bewegen.
  5. Drempelloos laminaat leggen: Wanneer de overgang tussen de twee kamers niet helemaal naadloos is, gebruik je overgangsprofielen bij deuropeningen. Dit geeft een mooie overgang tussen de kamers.

Tips en veelvoorkomende problemen

Over het algemeen is het leggen van laminaat niet heel moeilijk. Toch zijn er een aantal valkuilen waardoor jouw laminaat er niet goed in ligt of vervangen moet worden. Hier delen we een aantal tips met je:

  • Hoelang duurt laminaat leggen? Het is een vraag die we vaak horen. Onze belangrijkste tip: neem de tijd. Hoelang het leggen van jouw laminaatvloer duurt, hangt af van de ruimte en jouw ervaring. Het leggen van laminaat in een gemiddelde slaapkamer kan enkele uren tot een dag duren. Wil je een specifiek patroon (zoals het populaire visgraat laminaat) leggen, dan kan de legtijd behoorlijk oplopen. Wil je de laminaatvloer laten leggen, schakel dan de professionele legservice van Luxury Floors in.
  • Laminaat verwijderen en hergebruiken: Laminaat kan meestal worden hergebruikt als je voorzichtig demonteert. Tip: bewaar een paar extra planken voor eventuele reparaties.
  • Laminaat laten acclimatiseren: Een veel voorkomende fout die wordt gemaakt is het niet laten acclimatiseren van het laminaat. Hier lees je waarom acclimatiseren van laminaat belangrijk is.
  • Laminaat onderhouden en repareren: Regelmatig stofzuigen en afnemen houdt je laminaat in topconditie. Is bij de installatie of daarna de vloer beschadigd geraakt, dan kun je de beschadigde planken vervangen. Lees hier hoe je beschadigd laminaat repareert.

Voordelen van een goed gelegde laminaatvloer

Hoewel de tijd en kosten voor het leggen van laminaat kunnen variëren, is een goed geïnstalleerde laminaatvloer van groot belang om lang te kunnen genieten van de vloer. Ook voegt een goed gelegde laminaatvloer echt waarde en sfeer toe aan je huis. Heb je de laminaatvloer gelegd met de juiste ondervloer, dan voelt het laminaat extra warm en comfortabel aan je voeten en zorgt het voor de juiste geluidsisolatie. Wil je het leggen van jouw laminaatvloer uitbesteden aan professionele stoffeerders, schakel dan de legservice van Luxury Floors in! Zij leggen laminaatvloer door heel Nederland, al vanaf €9,95 p/m2!

Laminaatvloeren en services van Luxury Floors

Met de juiste voorbereiding en technieken is het leggen van laminaat een haalbaar doe-het-zelfproject. Als je extra zekerheid wilt, overweeg dan gebruik te maken van onze professionele legservice voor een gegarandeerd resultaat. Ontdek het ruime assortiment laminaatvloeren van Luxury Floors, en maak gebruik van de legservice, dan heb jij straks een prachtige laminaatvloer in huis liggen!