NIEUWS, TRENDS | 08-04-2020
Welke ondervloer bij vloerverwarming?
Vloerverwarming is een comfortabele manier van het verwarmen van jouw woning. Het is een perfecte oplossing als je geen radiatoren aan de muur wilt, of als je op zoek bent naar een energie vriendelijke methode om jouw huis te verwarmen. Hoe lekker is het dat je na een lange werkdag thuiskomt, jouw schoenen uitdoet en over een verwarmde vloer loopt? Maar voordat het zover is, moet er nagedacht worden over de praktische zaken. Om jouw vloerverwarming systeem zo optimaal mogelijk te laten presteren, heb je een goede ondervloer nodig. In dit artikel lees je waarom je een ondervloer nodig hebt bij vloerverwarming en waar je op moet letten bij het uitkiezen van een ondervloer bij vloerverwarming.
Wat is de functie van een ondervloer?
Ondervloeren zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Elk hebben ze hun eigen eigenschappen en zijn ze geschikt voor verschillende toepassingen, maar de basisfunctie van de ondervloer is altijd hetzelfde. Een ondervloer is een dunne, beschermende laag (vaak in de vorm van een mat of een folie) die tussen de (betonnen of houten) dekvloer en de toplaag zoals PVC, laminaat of parket wordt gelegd. Een ondervloer egaliseert de dekvloer, wat vooral erg belangrijk is bij een dunne topvloer zoals klik-PVC. Verder heeft een ondervloer een geluiddempende en isolerende werking. Ook zorgt een ondervloer ervoor dat vocht uit de dekvloer jouw PVC of laminaatvloer niet bereikt, wat erg belangrijk is. Vocht en temperatuurwisselingen kunnen jouw vloer namelijk blijvende schade toebrengen, en dat wil je voorkomen! Door een vochtwerende en dampdichte ondervloer heb je dus langer plezier van jouw topvloer. Ook zorgt de ondervloer door de warmte- en geluidsisolerende werking voor meer wooncomfort!
Zijn PVC en laminaat geschikt voor vloerverwarming?
Wil je jouw huis voorzien van een PVC of laminaatvloer? Dat begrijpen wij maar al te goed! Zowel PVC als laminaatvloeren zijn onderhoudsvriendelijk en hebben een lange levensduur. Maar kun je een PVC of laminaatvloer leggen op vloerverwarming? Het antwoord is ja, maar er zijn wel een aantal voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Niet alle soorten zijn namelijk geschikt voor vloerverwarming. De warmteweerstand van het materiaal is daarin een bepalende factor. Ook is het belangrijk dat je de juiste ondervloer gebruikt. Koop je de verkeerde soort PVC, laminaat of de verkeerde ondervloer, dan heb je namelijk niets aan jouw vloerverwarming.
Waar moet ik op letten bij kiezen ondervloer voor vloerverwarming?
Een van de eigenschappen van een ondervloer is de isolerende werking, maar juist bij vloeren met vloerverwarming is dit een uitdaging. Je wilt natuurlijk dat de warmte van de vloerverwarming jouw topvloer bereikt. De ondervloer dient dus een lage warmteweerstand te hebben. Hieronder lees je waar je op moet letten bij het kopen van een ondervloer bij PVC en laminaat in combinatie met vloerverwarming!
1. Warmteweerstand van de ondervloer + de topvloer
Eén van de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van de ondervloer en de topvloer is de warmteweerstand. De warmteweerstand wordt aangeduid met de zogenaamde R-waarde. Hoe lager de R-waarde is, hoe gemakkelijker de warmte geleidt. Bij vloerverwarming dient de R-waarde van de ondervloer + de topvloer niet hoger te zijn dan de R-waarde 0,15 m2K/W. Dient jouw vloerverwarming ook als vloerkoelsysteem, houd dan een maximale R-waarde aan van 0,1 m2K/W. De R-waardes van de ondervloeren, PVC en laminaat staan vaak duidelijk op de verpakkingen aangegeven. Door de R-waarde van de ondervloer en de topvloer bij elkaar op te tellen, kun je berekenen of je onder de geadviseerde R-waarde van 0,15 m2K/W of 0,1 m2K/W blijft.
2. Dikte van de topvloer bij vloerverwarming
Een belangrijke factor die invloed heeft op de R-waarde is de dikte van de topvloer, zoals PVC of laminaat. Om onder de geadviseerde R-waarde te blijven, raden wij aan laminaat te kopen met een maximale dikte van 9 mm. Deze dikte heeft namelijk een R-waarde van 0,059 m2K/W. Klik-PVC vloeren zijn over het algemeen dunner dan laminaat en geleiden de warmte beter dan laminaat. Een PVC vloer met een dikte van bijvoorbeeld 4,5 mm heeft een R-waarde van 0,02 m2K/W.
3. Soort ondervloer vloerverwarming (en vloerkoeling)
Des te lager de totale R-waarde van jouw ondervloer + laminaat/PVC, des te sneller jouw woning opgewarmd is. Omdat een topvloer zoals laminaat met een dikte tot 9 mm al een R-waarde van ongeveer 0,06 m2K/W heeft, raden wij aan een ondervloer te kopen met een waarde van 0,03 m2K/W. Zo blijf je (ruim) onder de norm van 0,1 tot 0,15 m2K/W. Indien jouw systeem dient als vloerverwarming én -verkoeling is het ook belangrijk dat je een ondervloer koopt die geschikt is voor vloerkoeling. Ondervloeren die hiervoor geschikt zijn, hebben een speciale laag die condensvorming tegengaat en/of zorgt ervoor dat condens niet in de topvloer trekt.
4. Ondervloer bij appartement
Denk je inmiddels de perfecte topvloer + ondervloer gevonden te hebben, die geschikt is voor vloerverwarming, maar woon je in een appartement? Dan moet je wellicht je keuze heroverwegen. Wanneer je in een appartement woont is er namelijk nog een criterium waar jouw ondervloer aan moet voldoen, namelijk geluidsreductie. Om burenruzies te voorkomen is een geluidsisolatie-eis gesteld aan ondervloeren bij appartementen. De ondervloer bij appartementen moet een minimale geluidsreductie hebben van 10 decibel.
Beste ondervloer voor vloerverwarming 
Zoals we hiervoor beschreven is de meest geschikte ondervloer voor vloerverwarming afhankelijk van veel factoren. De beste ondervloer voor vloerverwarming in jouw situatie is bijvoorbeeld afhankelijk van het type woning (appartement, of niet) waarin je vloerverwarming aan wilt aanleggen en het type topvloer dat je wilt leggen. De belangrijkste factor voor het vinden van de beste ondervloer voor vloerverwarming is de R-waarde. Bij vloerverwarming dient de R-waarde van de ondervloer + topvloer niet hoger te zijn dan 0,15 m2K/W. Bij een vloerverwarmingssysteem + vloerkoelsysteem is het belangrijk dat de R-waarde niet hoger is dan 0,1 m2K/W.
Beste ondervloer vloerverwarming + topvloer klik-PVC
Een van de beste ondervloeren die geschikt is voor vloerverwarming met daarop een topvloer van klik-PVC, een egaliserende werking heeft en ook een geluidsreductie heeft van 10 decibel, is de Unifloor Redfloor 1.0. Ook is deze ondervloer geschikt voor vloerkoelingssystemen en kan deze ondervloer door zijn geluiddempende werking ook toegepast worden in appartementen.
Beste ondervloer vloerverwarming + topvloer laminaat
Een van de beste ondervloeren die geschikt is voor vloerverwarming met daarop een topvloer van laminaat, een zeer lage warmteweerstand heeft (0,014 m2K/W) en door zijn geluiddempende werking van 10 decibel ook geschikt is voor toepassing in appartementen, is de Unifloor Heat-Foil. Deze folie is bovendien niet alleen geschikt voor vloerverwarming, maar ook voor vloerkoeling!
Advies nodig voor jouw perfecte ondervloer?
Is de keuze voor een goede ondervloer toch moeilijker dan verwacht? Dat begrijpen we. Er zijn vele criteria waar je rekening mee moet houden als je op zoek bent naar een ondervloer die geschikt is voor vloerverwarming. Wil je advies op maat door een professional? Kom langs bij Luxury Floors! Wij helpen je graag!