• Keihard de goedkoopste van NL/BE
  • Professionele legservice
  • Showroom met ruim 1200 vloeren
  • Binnen 48 uur in huis

NIEUWS, TRENDS | 13-07-2023

PVC vloer schoonmaken - Alle tips voor een stralende PVC vloer!

Hoe reinig ik mijn PVC vloer Luxury Floors

Heb je een mooie PVC vloer in huis liggen, dan wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten van de prachtige glans van deze vloer. Om de optimale schoonheid van jouw PVC vloer te behouden, is het belangrijk om jouw vloer goed schoon te houden. Hier lees je gemakkelijke en efficiënte methoden en alles over schoonmaakproducten voor PVC vloeren zodat jij jouw vloer lang mooi houdt. Ook lees je alles over veelvoorkomende problemen en de beste manier om jouw PVC vloer te reinigen.

Veelvoorkomende problemen met een PVC vloer

PVC vloeren zijn prachtig, maar net als bij elk vloertype kunnen er problemen optreden wanneer je de vloer niet op de juiste manier onderhoudt. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en vlekken die je kunt tegenkomen, samen met de beste manieren om ze te voorkomen en te verwijderen:

  • Doffe strepen en doffe vlekken: Is jouw PVC vloer dof? Dat kan ontstaan door vuil en slijtage. Voorkom doffe strepen en vlekken door de PVC vloer regelmatig te stofzuigen en te vegen. Gebruik ook een schoonmaakmiddel voor PVC vloeren om doffe vlekken en strepen te verwijderen.
  • Verfvlekken: Verfvlekken op jouw PVC vloer? Deze vlekken zijn iets moeilijker te behandelen, maar kunnen worden verwijderd met een beetje aceton op een doek. Wees wel voorzichtig met het gebruik van dit schoonmaakmiddel, en test het eerst op een onopvallend deel van de vloer.
  • Andere vlekken: Van kauwgom tot nagellak, PVC vloeren kunnen met allerlei vlekken te maken krijgen. Elk type vlek vereist specifieke behandeling, waarbij het van groot belang is om het juiste schoonmaakmiddel te gebruiken.

De basis: Een PVC vloer schoonmaken

Het schoonmaken van jouw PVC vloer is de beste manier om jouw vloer in topconditie te houden. Hier zijn enkele basistips:

  • Dagelijkse reiniging: Door de vloer op dagelijkse basis te stofzuigen of vegen voorkom je krassen. Vuil kan namelijk lelijke krassen op jouw PVC vloer aanbrengen en de vloer een versleten uiterlijk geven. Dat wil je natuurlijk voorkomen!
  • Grondige reiniging: Gebruik een speciale PVC vloerreiniger, zoals de HG reiniger, voor periodieke diepe reiniging. Volg hierbij de instructies van de fabrikant voor het beste resultaat.
  • Dweilen: Om de glans van jouw PVC vloer te behouden, kun je de PVC vloer dweilen met een mild schoonmaakmiddel. Doe dit eens per week om jouw PVC vloer in de beste conditie te houden!
  • Drogen: Water kan schade veroorzaken aan jouw PVC vloer, dus zorg ervoor dat er geen plassen stilstaand water achterblijven op jouw gedweilde vloer.

Diepe reiniging: De beste PVC vloerreinigers

Voor een grondige reiniging zijn diverse commerciële producten beschikbaar. Merken zoals HG en James bieden verschillende vloerreinigers die speciaal zijn ontworpen voor PVC vloeren. Enkele van de populaire James-producten zijn de James Remover, James Zijdemat, James Extra Mat, James Basisreiniger, James Vloerreiniger en het James Starterset. Deze schoonmaakproducten voor PVC vloeren hebben elk hun eigen functie en zijn effectief en veilig voor het reinigen van jouw PVC vloer.

Als je de voorkeur geeft aan huis-tuin-en-keukenmiddelen, kun je milde zeep en water gebruiken. Ook allesreiniger en groene zeep is een geschikt alternatief voor PVC vloer reinigen, maar let wel op met de dosering! Gebruik je te veel schoonmaakmiddel, dan ontstaan er strepen op jouw PVC vloer. Vermijd ook het gebruik van schoonmaakazijn, omdat dit de bovenste beschermlaag van je vloer kan aantasten.

PVC vloer schoonmaken: Do’s & don’ts

De beste tip om jouw PVC vloer te reinigen is het gebruikmaken van de daarvoor bestemde schoonmaakmiddelen. Heb je deze niet in huis, dan is het van essentieel belang om de vloer te reinigen met andere middelen. Hieronder lees je meer over wat je absoluut niet moet doen bij het schoonmaken van jouw PVC vloer.

  • Azijn: Kun je azijn gebruiken voor het reinigen van PVC? Deze vraag krijgen we vaak, maar wij raden het gebruik van schoonmaakazijn sterk af. Azijn kan namelijk de bovenste beschermlaag van jouw PVC vloer aantasten waardoor er blijvende schade kan ontstaan.
  • Stoomreiniger: Vermijd het gebruik van stoomreinigers. Hoewel dit een grondig schoonmaakapparaat is, kunnen de hoge temperaturen en druk schade veroorzaken aan jouw PVC vloer.
  • Veel water: Overmatig gebruik van water kan in de naden van jouw PVC trekken. Dit beschadigt de vloer waardoor de vloer krom kan trekken. Gebruik bij het dweilen daarom altijd een vochtige dweil en geen natte dweil.

Heeft jouw PVC vloer toch schade geleden door bijvoorbeeld toepassing van verkeerde schoonmaakmethoden of door verkeerde installatie van de PVC vloer? Lees hier meer over hoe je jouw beschadigde PVC vloer repareert (hier moet nog een link achter naar de nu nog niet bestaande URL: blog over PVC repareren).

Regelmatig reinigen en de juiste producten

Het regelmatig reinigen met de juiste producten kan de levensduur van je PVC vloer aanzienlijk verlengen. Met de juiste zorg en het juiste onderhoud kan een PVC vloer wel tientallen jaren meegaan! Ontdek het assortiment schoonmaakproducten voor PVC vloeren bij Luxury Floors en zorg ervoor dat jouw vloer altijd in topconditie blijft. Een goed onderhouden PVC vloer is een lust voor het oog en een waardevolle aanwinst voor elk interieur!