Laminaat verwijderen


Hoe verwijder je laminaat? Lees onze tips!

Wilt u graag uw laminaatvloer vervangen door een nieuwe vloer? Of gaat u verhuizen en wilt u uw laminaat meenemen? Laminaat verwijderen is relatief eenvoudig, zeker als u het vergelijkt met andere vloertypen. Met name kliklaminaat is prima te verwijderen en opnieuw te leggen. In dit artikel leest u handige tips en een stappenplan voor het verwijderen van laminaat.

Waarom laminaat verwijderen?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom u laminaat wilt verwijderen. Gaat u bijvoorbeeld verhuizen en heeft uw nieuwe woning een nieuwe vloer nodig, dan is het ideaal dat u uw oude vloer mee kunt nemen. Of misschien gaat u niet verhuizen maar bent u uw huidige vloer gewoon zat, bijvoorbeeld doordat hij beschadigd is. Tot slot kan het zijn dat u waterschade heeft en uw huidige vloer krom is komen te staan.

Laminaat is bij uitstek een vloer die goed te verwijderen en opnieuw te leggen is. Dit komt doordat het meestal zwevend gelegd wordt en er dus geen lijm wordt gebruikt. Net zoals u dit vloertype dankzij de handige klikverbinding eenvoudig kunt leggen, kunt u hem ook weer gemakkelijk verwijderen. In ons stappenplan hieronder leest u hoe.

Stappenplan – Laminaat verwijderen en opnieuw leggen

Hebt u definitief besloten om uw laminaatvloer weg te halen, volg dan het onderstaande stappenplan.

  1. Maak de ruimte waar de vloer ligt eerst helemaal leeg.
  2. Verwijder vervolgens alle plinten of profielen die tegen de muur aan zijn geplaatst.
  3. Nu kunt u echt beginnen met het verwijderen van de laminaatplanken. Begin ergens aan de zijkant, bij voorkeur bij het stuk vloer dat ook als laatst gelegd is. Houd er rekening mee dat de allereerste plank beschadigd kan raken bij het verwijderen.
  4. Hoe haalt u de planken dan weg? Simpel, door ze iets omhoog te wippen totdat u een klik hoort. Hierna zijn ze los en kunt u ze eenvoudig verwijderen.
  5. Het is erg belangrijk, zeker als u de vloer wilt hergebruiken, dat u voorzichtig te werk gaat. Gebruik dus geen gereedschappen als hamers of beitels.
  6. Gaat u de laminaatdelen vervolgens opnieuw leggen, houd dan rekening met zaagverlies. Dit komt omdat ze natuurlijk nooit precies zullen passen in de nieuwe ruimte waarin ze komen te liggen.
  7. Is er sprake geweest van waterschade en gaat u in dezelfde ruimte een nieuwe vloer leggen? Vergeet dan niet om ook de ondervloer te vervangen. De ondergrond moet namelijk altijd volledig droog zijn.

Laminaat gedeeltelijk verwijderen

Het kan zijn dat u uw laminaat slechts gedeeltelijk wilt verwijderen, bijvoorbeeld één enkele plank die beschadigd is geraakt. Dit is een wat preciezer werkje dan het weghalen van een volledige vloer. Gebruik hiervoor een invalzaag met geleiderail, een beitel, een hamer, een stootblok en een trekijzer. Met de invalzaag kunt u heel precies de plank verwijderen en de nieuwe plank afzagen. De oude plank verwijdert u met de beitel en de nieuwe plank brengt u op zijn plek met behulp van lijm, de hamer, het stookblok en het trekijzer.

Gelijmd laminaat verwijderen

Tot dusver hebben we enkel besproken hoe u zwevend gelegd laminaat verwijdert. Gelijmd laminaat verwijderen is een stuk moeilijkere klus. Dit zult u moeten doen door het eruit te steken, bijvoorbeeld met een koevoet of een sloophamer. Dit is echter wel een tijdrovende en arbeidsintensieve klus. In het slechtste geval kan het wel dagen duren.

Laat uw laminaat verwijderen door onze vakmannen

Ziet u het niet zitten om zelf uw laminaat te gaan verwijderen? Onze vakmannen nemen u deze klus graag uit handen. Zeker als het gaat om gelijmd laminaat is het verstandig om het over te laten aan de professional. Wij van Luxury Floors doen dit graag voor u. Neem gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Luxury Floors | Klantenbeoordeling: 9.5/10 - 256 beoordelingen