Hoe repareer je laminaat?


Net een nieuwe laminaatvloer gelegd in je woning? Nu ziet hij er vast prachtig uit, maar naarmate de tijd verstrijkt ontkomt geen enkele vloer aan beschadigingen, ook de jouwe niet. Deukjes, krassen of verkleuringen; iedereen met een laminaatvloer maakt het wel eens mee. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Maar wat kun je tegen zulke beschadigingen doen? Kun je laminaat echt repareren? Jazeker, zo weten wij bij Luxury Floors. In dit artikel lees je een aantal tips om laminaat zo goed mogelijk te herstellen of repareren.

Voorkomen is beter dan genezen

Eerst even een stap terug. Want zou het niet beter zijn om te voorkomen dat beschadigingen aan je laminaat überhaupt ontstaan? Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar met deze tips maak je de kans al een stuk kleiner dat je je laminaat moet gaan repareren:

 • Krassen in je vloer worden vaak veroorzaakt door zand of steentjes die onbedoeld mee naar binnen worden genomen. Deze materialen werken namelijk als een soort schuurpapier op een gladde laminaatvloer. Een goede inloopmat bij je voordeur kan al een hoop ellende voorkomen. Hierin blijft het meeste materiaal wel achter.
 • Meubels zijn andere belangrijke boosdoeners wat betreft beschadigingen. Zware meubels als banken en tafels kunnen krassen of deukjes veroorzaken als je er vaak mee schuift. Gebruik daarom viltjes onder je meubelpoten om schade te voorkomen.
 • Bureaustoelen zijn voor iedere laminaatplank een nachtmerrie. Doordat ze continue heen en weer worden geschoven veroorzaken ze al snel veel krassen of deukjes. Viltjes zijn hiertegen uiteraard geen oplossing, maar een goede vloerbeschermer wel. Leg hem onder je bureaustoel en je voorkomt een boel ellende.

Kleine beschadigingen repareren

De meeste kleine en oppervlakkige beschadigingen aan je laminaat kun je prima zelf repareren.

 • Wil je krassen wegwerken, dan kun je dit eenvoudig doen met behulp van een speciale polish of een laminaatstift.
 • Strepen (bijvoorbeeld veroorzaakt door schoenen of het verschuiven van meubels) zijn goed te verwijderen met een witte vlakgum. Let er wel op dat hier geen schuurmiddel in verwerkt is.
 • Heb je vlekken in de vloer, gebruik dan laminaatreiniger in combinatie met een enigszins vochtige dweil om ze weg te werken.
 • Zitten er deuken in de vloer, dan kun je die opvullen met behulp van een laminaatvuller.

Grote beschadigingen aan je laminaat repareren

Heeft je laminaatvloer echt grote beschadigingen, dan zijn die jammer genoeg niet altijd te repareren. Zijn zowel de toplaag als de print beschadigd, dan zit er weinig anders op dan de betreffende plank af te dekken met een kleed of hem helemaal te vervangen.

Ben je niet zo handig, dan laat je dit het beste over aan een specialist. Heb je twee rechterhanden, dan kun je het prima zelf doen volgens onderstaand stappenplan.

 1. Markeer op een duidelijke manier de kapotte plank met een stift of pen.
 2. Teken nauwkeurig een zaaglijn op de nieuwe plank.
 3. Gebruik een invalzaag om de groeven van de nieuwe plank af te zagen.
 4. Zaag twee evenwijdige groeven in het midden van de te verwijderen plank, zo dicht mogelijk bij de randen.
 5. Maak vervolgens aan het einde van deze plank inkepingen die een hoek vormen met je zaag. Het is belangrijk dat deze kruisen met de gemaakte groeven van stap 4.
 6. Verwijder de beschadigde plank nu voorzichtig met een beitel.
 7. Breng lijm aan op één korte en één lange zijde van de omliggende planken.
 8. Klik de nieuwe plank vervolgens vast aan de zijden zonder lijm.
 9. Tik de plank nu goed vast met behulp van een hamer, trekijzer en stootplank.
 10. Leg wat gewicht (ca. 40 kilo) op de nieuwe plank en laat de lijm een tijdje drogen.

De experts van Luxury Floors adviseren je graag

Heb je vragen over het repareren van laminaat? Onze laminaatexperts helpen je graag een handje. Neem gerust eens contact met ons op!

Luxury Floors | Klantenbeoordeling: 9.5/10 - 256 beoordelingen