Altijd de laagste prijsgarantie!

Hoe leg je laminaat


Hoe leg je laminaat?

Nieuwe vloer nodig? Een laminaatvloer is praktisch, stijlvol, duurzaam en goed betaalbaar. En bovendien is het leggen ervan helemaal niet zo moeilijk, als je maar weet hoe het moet. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je laminaat moet leggen. Voor je het weet ligt er in jouw woning een prachtige vloer.

Voordat je begint

Voordat je start met leggen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

  • Koop iets meer laminaat dan je eigenlijk nodig hebt. Dit omdat je altijd te maken krijgt met zaagverlies. Houd rekening met een percentage van 10%.
  • Laat je gekochte laminaat eerst 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar je het gaat leggen. De lamellen kunnen namelijk gaan uitzetten als er sprake is van temperatuurverschil. Een bol staande vloer wil je natuurlijk voorkomen.
  • Vergeet niet om ook een ondervloer aan te schaffen. Een ondervloer beschermt het laminaat tegen vocht, verhelpt hoogteverschillen in de basisvloer en werkt warmte- en geluidsisolerend. Het leggen van de ondervloer kost wellicht meer tijd dan je denkt, maar dit hangt ook af van het type ondervloer dat je kiest.

De eerste banen laminaat

  1. Neem de tijd voor het leggen van de eerste banen: deze moeten goed liggen! Het beste is om te beginnen in een hoek. Gebruik afstandhouders om de lamellen een klein stukje van de muren te houden voor het geval de vloer nog gaat uitzetten.
  2. De tweede plank klik je met de kopse kant in de eerste. Gebruik eventueel een aanslagblokje om hem goed vast te krijgen.

Vast of wild verband

  1. Past een plank niet meer omdat je een muur bereikt hebt, dan moet je hem doormidden knippen of zagen. Een laminaatsnijder is hiervoor ideaal. Het stuk dat je overhebt kun je gebruiken om te beginnen met de volgende baan, die je in de lengte aan de vorige vastklikt. Wil je een vast verband tussen de planken, dan zorg je ervoor dat je reststuk steeds even lang is. Maar misschien vind je een wild verband er mooier en natuurlijker uitzien.

Nog een tip: pak steeds planken uit verschillende pakken laminaat. Zo valt eventueel kleurverschil tussen de pakken minder op.

Laminaat leggen in lastige hoeken

  1. Ga je laminaat leggen in een vierkante en compleet lege ruimte, dan ben je zo klaar. Maar iedere ruimte heeft wel lastige hoeken of leidingen waar je het laminaat omheen moet leggen. Met een profielmal kun je zulke lastige vormen aftekenen. Om de planken vervolgens op laminaat te zagen is een decoupeerzaag aan te raden. Vergeet dan niet om de plank ondersteboven te leggen. Gebruik een zwaaihaak om niet-haakse hoeken af te tekenen.

De laatste baan

  1. Ben je aan het einde van de ruimte aangekomen, dan ontkom je er niet aan om de lamellen ook in de lengte door te zagen. Houd er weer rekening mee dat je bij de muren een stukje ruimte over moet laten zodat de vloer de ruimte heeft om uit te zetten. Met behulp van een slagijzer kun je de laatste baan goed bevestigen aan de voorgaande.

Tenslotte

Gefeliciteerd, het laminaat ligt erin! Wat nu nog rest is het leggen van plinten. Hiervoor heb je de keuze uit opstaande plinten of platte (plak)plinten. Wil je de plinten zelf leggen? Ook dit is niet moeilijk. Zeker niet als je een plintschaar gebruikt om alle hoeken precies in 45 graden te knippen.

Zie je het toch niet zitten om zelf laminaat te leggen? Wij nemen het je graag uit handen. Vraag gerust naar de mogelijkheden om laminaat te laten leggen.

“Enorm Tevreden”

Door Walid Jabithana op 12 april 2017

Op 20 maart is onze 1e en 2e verdieping gelegd en ik ben ernorm tevreden hoe alles is verlopen! Heel goed geholpen door verkoper Yuri en de vloer erg netjes gelegd in 1 dag! Ook konden we 2 volle pakken zonder probleem terug brengen! Een aanrader voor iedereen! Kwaliteit en zeker de goedkoopste!!

“Top vloerenleggers”

Door Klein op woensdag 1 mrt 2017

Op de bovenverdieping (50 m2) hebben wij een PVC vloer door Luxury Floors laten leggen incl. MDF plinten. Groot assortiment, goede kwaliteit maar belangrijker is dat bij Luxury Floors de klanttevredenheid voorop staat. Prima service, Luxury Floors komt afspraken na en ze beschikken over top vloerenleggers. Ze gaan niet weg voordat de klus af is.

“Goede Service zonder poespas”

Willeke Speelziek op maandag 17 april 2017

Tijdens tweede paasdag een mooie vloer uitgezocht. Deze mensen zijn alle hulpvaardig en makkelijk. Wil je een plank meenemen om de goede vloer uit te kiezen? Geen probleem, dat is kosteloos. Getuigd van goede service zonder poespas. Geen geslijm met taartjes en bossen bloemen. Gewoon een mooie vloer voor weinig.

Aanrader!

“ontzettend goed en vlot”

Door Jelmer Brouwer op zaterdag 15 april 2017

Wij zijn ontzettend goed en vlot geholpen bij Luxury Floors! Veel keuze uit kwalitatief goede vloeren voor een scherpe prijs. We zijn erg blij met onze aankoop en raden een ieder aan om deze winkel te bezoeken.


“erg blij met onze keuze”

Door Jaap Sonnemans op zondag 9 april 2017

Na veel bedrijven bezocht te hebben kwamen we bij luxury floors. We zijn erg blij met onze keuze en zijn top geholpen. Komen hier zeker terug als we een nieuwe vloer nodig hebben!

Klantenbeoordeling: 9.6/10 - 71 beoordelingen