Altijd de laagste prijsgarantie!

Hoe leg je laminaat?


Ga je laminaat leggen? Een laminaatvloer is praktisch, stijlvol, duurzaam en goed betaalbaar. En bovendien is het leggen ervan helemaal niet zo moeilijk, als je maar weet hoe het moet. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je laminaat moet leggen. Voor je het weet ligt er in jouw woning een prachtige vloer.

Voordat je begint

Voordat je start met laminaat leggen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

  • Koop iets meer laminaat dan je eigenlijk nodig hebt. Dit omdat je altijd te maken krijgt met zaagverlies. Houd rekening met een percentage van 10%.
  • Laat je gekochte laminaat eerst 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar je het gaat leggen. De lamellen kunnen namelijk gaan uitzetten als er sprake is van temperatuurverschil. Een bol staande vloer wil je natuurlijk voorkomen.
  • Vergeet niet om ook een ondervloer aan te schaffen. Een ondervloer beschermt het laminaat tegen vocht, verhelpt hoogteverschillen in de basisvloer en werkt warmte- en geluidsisolerend. Het leggen van de ondervloer kost wellicht meer tijd dan je denkt, maar dit hangt ook af van het type ondervloer dat je kiest.

1. De eerste banen laminaat leggen

Neem de tijd voor het leggen van de eerste banen: deze moeten namelijk goed liggen. Het beste is om te beginnen in een hoek. Gebruik afstandhouders om de lamellen een klein stukje van de muren te houden voor het geval de vloer nog gaat uitzetten. De tweede plank klik je met de kopse kant in de eerste. Gebruik eventueel een aanslagblokje om hem goed vast te krijgen.

2. Vast of wild verband

Past een plank niet meer omdat je een muur bereikt hebt, dan moet je hem doormidden knippen of zagen. Een laminaatsnijder is hiervoor ideaal. Het stuk dat je overhebt kun je gebruiken om te beginnen met de volgende baan, die je in de lengte aan de vorige vastklikt. Wil je een vast verband tussen de planken, zorg er dan voor dat je reststuk steeds even lang is. Het kan natuurlijk ook dat je een wild verband er mooier en natuurlijker uit vindt zien. Bepaal van tevoren goed welk verband je tussen de planken wilt, zodat je hier op in kunt spelen tijdens het laminaat leggen.

Nog een tip: pak steeds planken uit verschillende pakken laminaat. Zo valt eventueel kleurverschil tussen de pakken minder op.

3. Laminaat leggen in lastige hoeken

Ga je laminaat leggen in een vierkante en compleet lege ruimte, dan ben je zo klaar. Maar iedere ruimte heeft wel lastige hoeken of leidingen waar je het laminaat omheen moet leggen. Met een profielmal kun je zulke lastige vormen aftekenen. Om de planken vervolgens op laminaat te zagen is een decoupeerzaag aan te raden. Vergeet dan niet om de plank ondersteboven te leggen. Gebruik een zwaaihaak om niet-haakse hoeken af te tekenen.

4. De laatste baan laminaat leggen

Ben je bij het laminaat leggen aan het einde van de ruimte aangekomen, dan ontkom je er niet aan om de lamellen ook in de lengte door te zagen. Houd er weer rekening mee dat je bij de muren een stukje ruimte over moet laten zodat de vloer de ruimte heeft om uit te zetten. Met behulp van een slagijzer kun je de laatste baan goed bevestigen aan de voorgaande.

5. Plinten leggen

Gefeliciteerd, het laminaat ligt erin! Wat nu nog rest is het leggen van plinten. Hiervoor heb je de keuze uit opstaande plinten of platte (plak)plinten. Wil je de plinten zelf leggen? Ook dit is niet moeilijk. Zeker niet als je een plintschaar gebruikt om alle hoeken precies in 45 graden te knippen.

Over het algemeen is laminaat leggen niet heel moeilijk. Zie je het toch niet zitten om zelf laminaat te leggen? Wij nemen het je graag uit handen. Vraag gerust naar de mogelijkheden om laminaat te laten leggen.

Luxury Floors | Klantenbeoordeling: 9.5/10 - 256 beoordelingen