Altijd de laagste prijsgarantie!

Hoe leg je een PVC vloer?


Zelf een PVC vloer leggen? Bij het leggen van een PVC vloer moet je op bepaalde punten letten. In deze blog lees je wat deze punten zijn. Stap voor stap wordt in dit artikel uitgelegd hoe je een PVC vloer moet leggen.

Voordat je begint met het leggen van een PVC vloer

Voordat je de PVC vloer gaat aanschaffen is het handig om een schets te maken van de ruimte waar de vloer komt te liggen. Houd hierbij goed rekening met eventuele afwijkingen in de ruimte. Bedenk van tevoren in welk patroon je de vloer wil leggen; dit kan gevolgen hebben voor de hoeveelheid vierkante meters die je nodig hebt.

Zorg dat je alle afmetingen correct noteert. Het is aan te raden om 10% meer m2 aan te schaffen dan nodig. Dit is nodig voor eventuele beschadigingen of verspilling door bijvoorbeeld het verkeerd snijden van de stroken. Kijk goed hoeveel m2 er in een pak zit en bereken daarna goed hoeveel pakken je nodig hebt.

Haal de stroken 48 uur van tevoren uit de verpakking en leg ze in de ruimte waar je de vloer wilt gaan leggen. Zorg dat de kamertemperatuur minimaal 18°C is; dan acclimatiseert de vloer het beste. Ook tijdens het leggen van de vloer moet je ervoor zorgen dat de kamertemperatuur minimaal 18°C is. Heb je vloerverwarming? Doe deze dan ook 48 uur van tevoren uit. Leg het juiste gereedschap klaar: een potlood, stanleymes, meetlat, rolmaat en winkelhaak.

Ondervloer

Zorg ervoor dat de vloer geëgaliseerd en stofvrij is voordat je begint met het leggen van de PVC vloer. Als je een betonnen ondergrond hebt kun je met behulp van egaliseercement de vloer egaliseren. Voor extra geluiddemping, egalisatie en warmte-isolatie kun je een ondervloer tussen de ondergrond en het PVC leggen.

Een PVC vloer leggen: stap voor stap

Zorg dat de ruimte rond de 18°C is en de luchtvochtigheidsgraad niet hoger dan 70%. Te lage temperaturen en/of een te hoge luchtvochtigheidsgraad zorgen voor een moeilijke verwerking en een slechte binding van de lijm. Vermijd direct zonlicht tijdens het leggen. Ook na het leggen moet je vloer nog niet te veel aan zonlicht blootgesteld worden zodat het PVC kan inwerken op de lijm. Het is beter om PVC te verlijmen. In ruimtes waar veel gelopen wordt zorgt dit namelijk voor een langere levensduur. Een klik PVC vloer en een normale (plak) PVC vloer leggen gaat op verschillende manieren.

(Plak) PVC vloer leggen:

Een (plak) PVC vloer leggen is niet voor iedereen weggelegd, maar als je onze stappen volgt kom je al een heel eind.

Stap 1: Leg je de vloer in een ruimte met meerdere hoeken, begin dan met het uitsnijden van het breedste en langste stuk. Vervolgens laat je het PVC één uur uitgerold rusten voordat je verder gaat.
Stap 2: Hierna kun je de uitsnijdingen bij de deuren, dorpels en naden maken. Snijd de stroken altijd iets ruimer, mocht je namelijk twijfelen over de afmeting is het beter iets ruimer te snijden. Zorg ervoor dat je geen naden krijgt op plekken waar je veel loopt.

Het verlijmen van de vloer gaan als volgt:

 • Voorzie de helft van de ondervloer van lijm.
 • Leg de strook PVC op de ondervloer en druk het goed aan.
 • Neem nu de losse helft en vouw deze licht dubbel over de al vastgelijmde helft heen
 • Voorzie de andere helft van de ondervloer van lijm
 • Druk vervolgens de vloer stevig aan

Klik PVC vloer leggen:

Een klik PVC vloer leggen hoeft niet moeilijk te zijn, volg ons stappenplan hieronder en het is zo gelukt.

Stap 1: Begin in de hoek van de kamer aan je linkerkant, met de groef naar de muur en werk van links naar rechts. Laat rondom het gelegde PVC een uitzettingsvoeg van 1 cm vrij.
Stap 2: Laat een speling van 4 tot 5 mm tussen de stroken en de muren van de ruimte. Kijk ook even op de verpakking wat daarop aangeven wordt.
Stap 3: Om een volgende strook tegen de ander aan te plaatsen houd je de strook een beetje schuin om de groef onder de lip te steken, vervolgens leg je de strook plat.
Stap 4: Pak een stukje vloer en een zachte hamer om de strook goed vast te maken. Plaats het stukje strook in de zojuist gelegde strook en sla met de zachte hamer tegen het stukje vloer. Hiermee zorg je ervoor dat de zojuist gelegde vloer goed vastzit.
Stap 5: Om de eerste strook van de volgende rij te leggen houd je de strook weer schuin, schuif je hem in de groef en leg je vervolgens de strook weer plat.

Nog een aantal tips:

 • Gebruik stroken uit verschillende verpakkingen bij het leggen. Hierdoor krijg je het mooiste effect.
 • Bewaar altijd een paar stroken. Mocht een strook beschadigen of een permanente vlek hebben, dan kun je die zo vervangen.
 • Wil je ook vloerverwarming leggen? Dan raden we aan dit door een professional te doen.

Tips voor het onderhouden van de vloer

Naast een PVC vloer leggen is het onderhouden ervan belangrijk. Zorg ervoor dat de vloer goed onderhouden wordt, zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Gelukkig vergt de vloer weinig onderhoud. Om de vloer zo schoon en mooi mogelijk te houden geven wij je een aantal tips:

 • Plaats een goede deurmat bij de voordeur tegen inloop van vocht en vuil.
 • Plaats viltjes onder je meubilair en verschuif geen zware meubelen.
 • Plaats zachte wieltjes onder je bureaustoel.
 • Plaats plantenpotten die op de vloer staan op een plateau.
 • Dweil gemorste vloeistof zo snel mogelijk op.
 • Het is belangrijk om overbelichting en hitte te vermijden. Houd hier rekening mee door bijvoorbeeld zonneschermen of rolluiken te gebruiken.

Het dagelijks onderhoud kun je doen met een dweil of stofzuiger met een zachte borstelmond. Dweil een keer per week de vloer met lauw water en een geschikt reinigingsmiddel. Kijk voor de juiste dosering naar de gebruiksaanwijzing van het reinigingsmiddel.

Lijkt een PVC vloer leggen je toch te moeilijk en wil je het liever door een professional laten doen? Dat kan! Bij Luxury Floors ontzorg we je graag.

Bekijk hier meer informatie om een PVC te laten leggen.

Luxury Floors | Klantenbeoordeling: 9.5/10 - 256 beoordelingen